Ontstaan van vuurwerk

geschiedenisHoe en wanneer vuurwerk precies is ontstaan of ontdekt is niet duidelijk. Eeuwenlang ging men er vanuit dat het door de Chinezen was ontdekt. Tegenwoordig gaat men er nu vanuit dat vuurwerk is ontstaan in de Bengalen, het huidige Bangla Desh. 
Naar alle waarschijnlijkheid is het per ongeluk ontdekt toen in de oudheid salpeter werd geknoeid bij het koken. Salpeter werd in die tijd gebruikt als vervanger van zout en in combinatie met smeulend houtskool leverde dit het eerste vuurwerk. 
Rond de start van onze jaartelling werd in China vuurwerk gebruikt bij feestelijke gelegenheden en om de boze geesten te verdrijven. In de dertiende eeuw kwamen door de handelsreizen uit die tijd de eerste Europeanen met vuurwerk in aanraking. 
Vuurwerk werd door de Europeanen gebruikt bij de oorlogsvoering om de tegenstander af te schrikken en ze met bommen en pijlen te bestoken. In de 18e eeuw werd de jaarwisseling gevierd met veel lawaai. 
Volgens de Germaanse overlevering was dat de periode waarin de kwade geesten rondwaarden. Hoe harder het lawaai, hoe beter. Daarom werd er veel met vuurwapens in de lucht geschoten. Pas na de tweede wereldoorlog werd in Nederland vuurwerk gebruikt bij de jaarwisseling.